Bár tegnap volt Márton-nap arra gondoltam, hogy az első posztomban mégis ezt a számomra kedves emlékeket őrző ünnepet mutatom be, valamint megosztom veletek a népszerű lúdláb torta általam átdolgozott receptjét is.
Elsőként dióhéjban a névadóról Szent Mártonról írnék.
Mint tudjuk a magyarok nélkül nem forogna a Föld, úgyhogy nem meglepő módon Márton is kapcsolódik hazánkhoz. A mai Szombathely környékén született 316-ban. Katonaként a római hadseregben szolgált. A legenda szerint egy hideg téli napon meglátott egy didergő koldust és annyira megérintette a látványa, hogy köntösét kettévágta és a felét a koldusnak adta. Ezen az éjszakán álmában megjelent Jézus a köntösben.
És hogyan kapcsolódnak hozzá a libák? Mártont karizmatikus vezetőnek látta a nép és püspökké kívánták választani. Ő azonban megrettent és a libák közé rejtőzött, akik a gágogásukkal felfedték rejtekhelyét.
A Márton- napi lakoma eredete pedig a földeken lévő munkák befejezésével hozható párhuzamba, valamint ez volt az utolsó ünnepnap a karácsony előtti 40 napos böjt előtt.
A Mini töri óra után pedig következzen a lényeg a SÜTI recept, ami nem más mint a lúdláb torta újragondolt verziója.
Hozzávalók:
Piskóta:
6db tojás
6 evőkanál liszt
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál cukor
Krém:
2dl habtejszín
20dkg étcsokoládé
meggylekvár
Elkészítés: A piskótához a tojásokat ketté választjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. Egybeforgatjuk a tojásos részeket és belekeverjük a lisztet, valamint a kakaóport. A masszát 18 cm átmérőjű tortaformába töltjük és két részletben 180 fokon kb. 20 perc altt megsütjük és kihűtjük. A kihült lapokat ketté vágjuk.
A krémhez a tejszínt felforraljuk és a csokoládéra öntjük, egynemű krémmé keverjük. Ha kihűlt robotgéppel kihabosítjuk.
Összeállítás:
A piskótalapokat először a meggylekvárral majd a csokikrémmel kenjük meg. Végül a maradék krémmel bevonjuk és díszítjük.
Kommentek