ÉletMood

Mézeskalács

Karácsonykor valahogyan mindenkire rátör a sütési láz. A legtöbb konyha mini cukrászdává alakul át, a lakásokat pedig betölti a sülő mézeskalács illata. A mézeskalács talán a legnépszerűbb karácsonyi sütemény szerte az egész világon. A németeknél régióként más más néven illetik a mézes finomságot de lényegében azonos a Lebkuchen ,Honigkuchen és a Pfefferkuchen valamint az angolszász gingerbread is. De hogyan kapcsolódik a fűszeres, mézes finomság karácsony ünnepéhez?

Erre a kérdésre szeretnék rövid választ adni és megosztani veletek két családi receptünket. Egy, csak mézzel készültet és egy olyat, ami a házikógyártáshoz tökéletes, viszont evésre nem ajánlom, mivel itt a cél a látvány és nem az íz, és szerintem pazarlás a jó mézet díszítésre használni. Az ablakpárkány helyett jobb, ha a hasunkban landol.:)

De vissza a mézeskalács történetéhez.

Már az ókori Egyiptomban is sütöttek a maihoz hasonló mézes süteményeket, mivel úgy gondolták, hogy távol tartja a gonosz szellemeket a halottaiktól.

Európába a középkorban érkeztek az első édességek kereskedők útján. Az első mézeskészítő manufaktúrákat kolostorokban hozták létre és a sütemény magas méztartalma , valamint a fűszerek miatt orvosságként árusították. A méz ugyanis kíváló orvosság meghűlésre antibakteriális hatásából kifolyólag. 

Arra a kérdésre a válasz, hogy miért télen sütünk mézeskalácsot nagyon egyszerű. A középkorban az egzotikus fűszerek, mint az ánizs, kardamom és szegfűszeg, hajókon érkeztek Amerikából és Ázsiából. A hajózás viszont csak nyáron volt biztonságos ezért a fűszerek leghamarabb december elején kerültek a sütőmesterekhez.

Mézes mézeskalács

Hozzávalók:

35dkg liszt

15dkg vaj

12dkg méz ( akác-hárs)

2db tojássárgája

1 csipet só

fél csomag sütőpor

1ek.mézesfűszer(variációk:kínai 5 fűszer, arab kávéfűszerkeverék)

A vajat a mézzel összeolvasztjuk, majd tésztát gyúrunk az összetevőkből. Ha nagyon törik pici tejet adjunk hozzá és egy éjszakára tegyük hűtőbe a tésztát.

Lisztezett felületen nyújtsuk 0,5 cm vastag lappá és kiszúró formákkal szaggassuk ki a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre a figurákat kb. 10 perc alatt.

Díszítéshez való mézes 

Hozzávalók:

25dkg liszt

10dkg cukor

1dl meleg tej

10dkg margarin

1db tojás

1ek. mézesfűszer 

1 csipet só

A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a meleg tejjel. Vigyázni kell, mert nagyon tud habzani. A többi hozzávalóhoz keverjük a karamellás tejet és tésztát gyúrunk, majd pihentetjük egy éjszakán át hűtőben. 

Lisztezett felületen nyújtsuk 0,5 cm vastag lappá és kiszúró formákkal szaggasuk ki a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre a figurákat kb. 10 perc alatt.

Ha házat készítünk érdemes az elemeket kartonból előre kivágni és az alapján kivágni a tésztából. Arra kell még figyelni, hogy sütés során a tészta picit zsugorodik valamint felpúposodhat. Ezért ha látjuk, hogy dudorodik egy mási tepsivel súlyozzuk le. 

Én karamellel szoktam az elemeket összeragasztani, cukormázat csak díszítéshez használok.

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!