Karácsonykor valahogyan mindenkire rátör a sütési láz. A legtöbb konyha mini cukrászdává alakul át, a lakásokat pedig betölti a sülő mézeskalács illata. A mézeskalács talán a legnépszerűbb karácsonyi sütemény szerte az egész világon. A németeknél régióként más más néven illetik a mézes finomságot de lényegében azonos a Lebkuchen ,Honigkuchen és a Pfefferkuchen valamint az angolszász gingerbread is. De hogyan kapcsolódik a fűszeres, mézes finomság karácsony ünnepéhez?
Erre a kérdésre szeretnék rövid választ adni és megosztani veletek két családi receptünket. Egy, csak mézzel készültet és egy olyat, ami a házikógyártáshoz tökéletes, viszont evésre nem ajánlom, mivel itt a cél a látvány és nem az íz, és szerintem pazarlás a jó mézet díszítésre használni. Az ablakpárkány helyett jobb, ha a hasunkban landol.:)
De vissza a mézeskalács történetéhez.
Már az ókori Egyiptomban is sütöttek a maihoz hasonló mézes süteményeket, mivel úgy gondolták, hogy távol tartja a gonosz szellemeket a halottaiktól.
Európába a középkorban érkeztek az első édességek kereskedők útján. Az első mézeskészítő manufaktúrákat kolostorokban hozták létre és a sütemény magas méztartalma , valamint a fűszerek miatt orvosságként árusították. A méz ugyanis kíváló orvosság meghűlésre antibakteriális hatásából kifolyólag.
Arra a kérdésre a válasz, hogy miért télen sütünk mézeskalácsot nagyon egyszerű. A középkorban az egzotikus fűszerek, mint az ánizs, kardamom és szegfűszeg, hajókon érkeztek Amerikából és Ázsiából. A hajózás viszont csak nyáron volt biztonságos ezért a fűszerek leghamarabb december elején kerültek a sütőmesterekhez.
Mézes mézeskalács
Hozzávalók:
35dkg liszt
15dkg vaj
12dkg méz ( akác-hárs)
2db tojássárgája
1 csipet só
fél csomag sütőpor
1ek.mézesfűszer(variációk:kínai 5 fűszer, arab kávéfűszerkeverék)
A vajat a mézzel összeolvasztjuk, majd tésztát gyúrunk az összetevőkből. Ha nagyon törik pici tejet adjunk hozzá és egy éjszakára tegyük hűtőbe a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsuk 0,5 cm vastag lappá és kiszúró formákkal szaggassuk ki a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre a figurákat kb. 10 perc alatt.

Díszítéshez való mézes
Hozzávalók:
25dkg liszt
10dkg cukor
1dl meleg tej
10dkg margarin
1db tojás
1ek. mézesfűszer
1 csipet só
A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a meleg tejjel. Vigyázni kell, mert nagyon tud habzani. A többi hozzávalóhoz keverjük a karamellás tejet és tésztát gyúrunk, majd pihentetjük egy éjszakán át hűtőben.
Lisztezett felületen nyújtsuk 0,5 cm vastag lappá és kiszúró formákkal szaggasuk ki a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre a figurákat kb. 10 perc alatt.
Ha házat készítünk érdemes az elemeket kartonból előre kivágni és az alapján kivágni a tésztából. Arra kell még figyelni, hogy sütés során a tészta picit zsugorodik valamint felpúposodhat. Ezért ha látjuk, hogy dudorodik egy mási tepsivel súlyozzuk le.
Én karamellel szoktam az elemeket összeragasztani, cukormázat csak díszítéshez használok.


Kommentek