
Január 6. Vízkereszt ünnepe, azaz a karácsonyi ünnepkör vége, valamint a farsangi idő kezdete, mármint nálunk. Ugyanis az ortodox egyház ezen a napon üli karácsony ünnepét, mivel a Julián naptárat használják. De miért is írok erről? Egyszerűen azért, mert szerintem ma már a Vízkereszt sokaknak csak Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című művéből idéz fel homályos képet még a gimnáziumból.
Vízkereszt nem csak a víz és ház szentelés miatt fontos ünnepnap a katolikus országokban, hanem ezen a napon idézzük föl a három napkeleti bölcs betlehemi hódolatát a kis Jézus előtt. A spanyolok és franciák több jópofa szokással is ünnepelnek.
A francia pékségeket és konyhákat betölti ilyenkor a galette des rois illata. Ez egy leveles tésztából készült mandulás töltelékkel töltött sütemény, ami mellé papír korona is jár, valamint a belseje porcelán figurát rejt, aki megtalálja, az lesz aznap a király és büszkén viselheti a koronát.
Spanyolországban már Vízkereszt előestéjén nagy az izgalom, érkeznek a királyok. Minden városban nagy felvonulást rendeznek a bölcsek pedig cukorkákat dobálnak a gyerekeknek. A spanyoloknál különben ilyenkor van a karácsonyi ajándékozás is.
Én most nem a francia süteményt készítettem el és nem is spanyol desszertet, hanem a karácsonykor lefagyasztott linzer tésztát vettem elő és készítettem belőle koronákat.
Hozzávalók:
20dkg teljeskiőrlésű búzalizt
5dkg darált dió
12dkg vaj
1db tojássárgája
2ek. eritrit
tölteléknek tetszés szerint lekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk. Éles késsel korona formákat vágunk ki a tésztából és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosbarnára sütjük. Hűlni hagyjuk, majd lekvárral kettesével összeragasztjuk őket.
Én most dekor tollal és cukorkákkal díszíttettem fel az ehető csecsebecséket.

Kommentek