Szerintem már mindenkinek a könyökénjön ki, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Oké, a gond csak az, hogy a stresszes reggeleken különösen ha késésben vagyunk a reggelit hagyjuk ki. Különösen becsapós, hogy eleinte a szervezetünk jól tud hozzá alkalmazkodni és csak évekkel később bosszulja meg magát a reggeli hiánya. (Nem riogatás, tapasztalatból mondom.) Szerencsére a mostani napirendembe belefér a nyugodt reggeli, ami nálam általában zabkása kakaóporral, fahéjjal és gyümölcsökkel.
Ebben a posztban alternatívát szeretnék mutatni azoknak a péksütirajongóknak, akik kipróbálnának egy pénztárcabarát reform verziót. A kelt tészta senkit se tartson vissza, nem ördöngőség a készítése. Mindig azt szoktam mondani,hogy a titka a kelesztésnek az, hogy ott kell felejteni a konyhában, persze nem napokra:)
Hozzávalók:
Tészta
30dkg világos rozsliszt
5dkg búzaliszt
2dkg búzakorpa
1db tojássárgája
1,5dkg friss élesztő
1tk cukor
1dl tej
4dkg vaj
1db kis doboz kefír vagy tejföl
Töltelék
5dkg vaj
1tk fahéj
1/4 tk őrölt kardamon
4ek méz
Elkésztés:
A meleg cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Míg az élesztő dolgozik, összekeverjük a tészta többi hozzávalóját, majd az élesztős tejjel kidagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha már nem ragad az edény falához és egy gombóccá áll össze. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a vajat habosra keverjük a mézzel és a fűszerekkel.
A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk egészen vékonyra, kb 0,5cm vastagságúra. Megkenjük a krémmel és kb. 1cm széles csíkokat vágunk belőle. Az első csíkot feltekerjük csigának, majd e köré építjük a többi csíkot is.
200 fokon 20 perc alatt megsütjük, ha nagyon pirul vegyük vissza a sütőt 180 fokra.
Kommentek