ÉletMood

Reggeli az Ikeából óriás kivitelben

Szerintem már mindenkinek a könyökénjön ki, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Oké, a gond csak az, hogy a stresszes reggeleken különösen ha késésben vagyunk a reggelit hagyjuk ki. Különösen becsapós, hogy eleinte a szervezetünk jól tud hozzá alkalmazkodni és  csak évekkel később bosszulja meg magát a reggeli hiánya. (Nem riogatás, tapasztalatból mondom.) Szerencsére a mostani napirendembe belefér a nyugodt reggeli, ami nálam általában zabkása kakaóporral, fahéjjal és gyümölcsökkel.

Ebben a posztban alternatívát szeretnék mutatni azoknak a péksütirajongóknak, akik kipróbálnának egy pénztárcabarát reform verziót. A kelt tészta senkit se tartson vissza, nem ördöngőség a készítése. Mindig azt szoktam mondani,hogy a titka a kelesztésnek az, hogy ott kell felejteni a konyhában, persze nem napokra:)

Hozzávalók: 

Tészta

30dkg világos rozsliszt

5dkg búzaliszt

2dkg búzakorpa

1db tojássárgája

1,5dkg friss élesztő

1tk cukor

1dl tej

4dkg vaj

1db kis doboz kefír vagy tejföl

Töltelék

5dkg vaj

1tk fahéj

1/4 tk őrölt kardamon

4ek méz

Elkésztés: 

A meleg cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Míg az élesztő dolgozik, összekeverjük a tészta többi hozzávalóját, majd az élesztős tejjel kidagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha már nem ragad az edény falához és egy gombóccá áll össze. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a mézzel és a fűszerekkel.

A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk egészen vékonyra, kb 0,5cm vastagságúra. Megkenjük a krémmel és kb. 1cm széles csíkokat vágunk belőle. Az első csíkot feltekerjük csigának, majd e köré építjük a többi csíkot is.

200 fokon 20 perc alatt megsütjük, ha nagyon pirul vegyük vissza a sütőt 180 fokra.

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!